Leálltak az atomórák több műholdon, nem tudni, miért

Leállt több atomóra az Európai Unió saját műholdas navigációs rendszere, a Galileo egyes műholdjain, ez azonban nem befolyásolja a szolgáltatás működését – jelentette be szerdán az Európai Űrügynökség (ESA).

“Kényes kérdés, mert a műholdas navigáció jó működésének nagyon fontos elemei az atomórák, amelyek közül jelenleg kilenc áll. Nem tudjuk, sikerül-e újraindítanunk őket. Egy tizedik is működésképtelen volt átmenetileg, de már újra jár” – mondta szerdai párizsi sajtótájékoztatóján Jan Wörner, az ESA igazgatója.

Mindegyik Galileo-műhold fedélzetén négy atomóra jár, ezért eddig nem keletkezett zavar a decemberben elindított rendszer működésében. Az atomórák leállásának okát eddig nem találták meg, de gyanítják, hogy a be- és kikapcsolással lehet gond. Wörner szerint kivizsgálják ezt a lehetőséget.

A műholdaknak egyszerre kell jeleiket kibocsátaniuk, hogy a gépkocsikban lévő navigációs eszközök a lehető legpontosabban meg tudják határozni pillanatnyi helyüket a Földön. Ehhez műholdanként egyetlen óra is elég. Eddig a legrosszabb esetben is csak két óra állt le azonos műholdon.

A Galileo-program egyébként a mindennapokban is meglehetősen fontos: ez az a rendszer, amit már most használhatunk a GPS leváltására, és sokkal pontosabb is annál.

 

Forrás: HVG

Felhasználói Regisztráláció
Name (kötelező)
Jelszó Visszaállítás
Tovább az eszköztárra